kenapa kene ade BF @ GF ?



assalamualaikum, hye u ollz...n3 kali nie just nak tanye pendapat korang la tentang percintaan nie. Maklumla aku nie bukan pakar sangat pun. Rasenye bercouple nie dah menjadi 1 trend dah dan juga keperluan setiap manusia.


kenapa aku cakap macam tuh?


Sebabnye, cube tengok keadaan sekeliling kite. boleh dikata kan 70% adalah pemegang status "in relationship". Budak kecik yang under age (18thn < ) pun dah bercouple. Adakah dorang benar-benar faham apa itu cinta? sedangkan nak paham puisi subjek BM pun terkial-kial lagi. Ape tujuan dowang?

suke-suke ?
ikut kawan ?
sebab trend ?

Ok...aku bukan nak kutuk ke ape, sebab masing-masing ade hak sendiri nak ber BF or GF. Tapi aku just taknak dorang-dorang semua tersesat di alam percintaan yang tiada arah tujuan. Yes...boleh la cakap yang " ok 1 hari nanti kite akan kawen". cakap tuh memang sangat mudah. Tapi kenyataanye bukan senang untuk mmenunaikannye.

Aku juga bukan sempurna...


Kebanyakkan ape yang aku lihat kalau budak-budak bercinta nieh, memang xkan lama. Lepas 5-6 buan mst dah ade status  "single" pastu tulis kat FB " i hate u". memang biase sgt la. Jadi bagi aku la kan...lebih baik korang bercinta bila si dia  betul-betul dah mampu utk mengahwini kamu da n cukup bersedia untuk menjaga kamu.


tapi persoalan aku masih lagi x terjawab, kalau ade sesipa yang boleh tolong jawab kan?
kenapa kene ade BF @  GF ?
lagi-lagi pada sesiapa yang tak mampu untuk berkahwin.






SheyPull

Seorang jurutera disalah sebuah syarikat swasta yang terkemuka. Sangat pemurah untuk berkongsi segala cerita suka dan duka di dalam blog ini.

48 comments:

  1. Uhuk... Tak tahu nak bagi pendapat macammane sebab saya tak sokong couple. Tidak memerlukan bercinta melainkan selepas bercinta selepas kawin. Couple tu HARAM

    ReplyDelete
  2. pada pendapat saya couple tu tak haram. perbuatan n tindakan couple2 tu yang haram..berdua2 an dan sbgainya..

    ReplyDelete
  3. sebab perasaan dan hati..ada yang tak mintak untuk ada feel dekat someone..cuma hati ah berdetik..manusiakan memang selalu ikut hati ^^..yang pasal under age tu,dorang sebenarnya bukan bercinta pun..tu cuma perasaan suka,sebab tu lah cepat sangat clash ^^

    ReplyDelete
  4. Well. Yang sebenar benarnya ramai manusia tak tahu lagi maksud cinta tu. Dorang betul betul tak tahu,tapi ego menyangkakan dorang tahu. Lagi lah dengan tak cukup matang,main la couple couple semua. Itu pasalnya,budak2.

    ReplyDelete
  5. hurm..ntah la..sbb single jugak.sokong stetment..kapel biaq la btol2...niat nk kawen n cari psngn yg mampu utk berkahwen..bukan skdar memenuhi tuntutan hati..tgk kwn kapel,nk kapel jgak.lg2 dak skolh...naek menyampah lak tgk...lg2 yg skolah rendah..hebat btol budak2 zmn skrg

    ReplyDelete
  6. hehe entry yang bagus..haha budak2 skrang bercinta lg advance..
    entah kenapa perlu bercinta sy pown x tw sebab munasabah nye..tp sye rase sye harus memeliki couple..

    ReplyDelete
  7. @oPiE iSa hehhee :P
    seb baik x tebatok bace....

    "selepas bercinta selepas kawen"

    maksudnye bercinta lepas kawen la kan..:P okok...:) that rite?

    ReplyDelete
  8. @Arissha Sofea couple x haram...tp manusia jadikannye haram? mcm tuh? ermmm...btl jugak...:)

    ReplyDelete
  9. xley tgk side negative je sebenarnya.. ada betulnya kata Arissha Sofea tu ^^

    ReplyDelete
  10. @HeziqaMushadadLee tapi yg aku xleh blah nye....siap nak maki hamun budak tu la.. pas tu nak buat ayat tuching2...:P tah copy paste mane la tuh..:P

    klu dowang x but benda x elok xpe...nie dowang ....

    ReplyDelete
  11. sy sorg rmja ,sy pnh mrasa cinta , yg diktakan cinta under 18 'cinta monyet' .. prasan suka sukar utk diasingkn dlm diri , sdngkn org dewasa jga prnh mrasa suka apatah pula rmaja yg sdng mncri identiti mreka.. pda pndpt sy , bf or gf itu trserah kpd individu.. tidak slh b'couple asalkan diiringi dgn iman . insyAllah ,terjauh drpd kemaksiatan:)

    ReplyDelete
  12. @Kucing Serius. betul gak tuh...dowang x paham ape maksud CINTA ini sebenar nye....CINTA pulak ptt nye diliht dari segi ISLAM....baru la menjadi cinta yg hakiki...:P

    ReplyDelete
  13. ramai sngt dah kot budak2 la neyh couple , pastuh janji sana sini...bila gdoh mcm epul kta lah kan ,i hate u apa semua...

    lebih baik xcouple...

    ReplyDelete
  14. @TeAqArHhahah tau xpe.....budak sekolah BERCNTA megalahkan budak yg dah BESAR neih...:P
    siap leh manje2 depan BUSTOP kot..:P

    ReplyDelete
  15. @Nur anisa =)) ok nak tnaye awk pulak...knp awk harus memiliki couple? seblm kawin?

    ReplyDelete
  16. pada pendapat aku la..kbayakkan yang underage ni kapel koz ikut trend... kadang2 nk tutup mlu sebab single..tapi kapel xtahu ke mana arahnya..ha. macam aku llaw nk kapel2 ni aku nak cari untuk calon isteri terus da..:)

    ReplyDelete
  17. @Misz Ayu tp...kebykkan nye budaya yg x elok neih...membuatkan budak2 seolah ini ke arah negetif...

    tu yg sampai BERANAK DALAM KELAS tuh..

    ReplyDelete
  18. @*dAty* btl jugak tuh....cume budak2 skung nie lain sgt mcm dulu... dowang terlampau advance.... suke same suke pun dah boleh wat mcm2...:)


    ape pun iman la kn jage..:)

    ReplyDelete
  19. @Lieyly ︱ Alia Tah la...sedih2....xpayh couple la kn..:)

    ReplyDelete
  20. Tak reti nak jawab sebab tak de BF yang spesel...BF stands for kawan lelaki ramai lah... hehehe

    ReplyDelete
  21. @Pendamba Mawar haa...btl tuh...carik calon isteri terus...pastu kawin...

    ReplyDelete
  22. Em x tau nak komen ape utk entri sheypull kali neh. huhu. Maybe akn ada yg lbih expert utk mnjawabnya . Jika d beri peluang kpd diri ini, sy nak berkapel , brcintan lepas kawen . Boleh x? huhu

    ReplyDelete
  23. bercinta lepas kahwin lebih manis =) tak de batasan halal haram. berkenalan waktu couple terbatas sebab perlu akur pada batasan agama.
    ramai yg terlebih berkenalan waktu bercinta. bila dah kahwin, takde ape yg tggl untuk berkenalan. sume bende dh tahu..

    i wish i could bercinta lepas kahwin.. :)

    ReplyDelete
  24. no komen la pasal ni..malas dh mikirnye..nunggu org masuk minang jek la..hehe...(ada ke..??erkk..)

    ReplyDelete
  25. hmm bagi saya,couple tu boleh..
    tapi kena la jaga adab-adab dan jaga batas kita sebagai seorang yang beragama islam..
    kalau jaga adab,insyaALLAH semuanya akan ok..
    tapi kalau bercinta lepas kahwin pun ok juga.. :)

    ReplyDelete
  26. saya pun tak tahu kenapa. Saya tak pernah bercouple. Saya pernah pegang title not available. Bila difikirkan balik, tak de guna pun saya pegang title macam tu. macam orang bodoh je waktu tu. ikut ape orang tu kate. Bila dah tak nak kat kita, ayat dia senang je. "kita kan kawan je". sekarang dah kembali pegang title single n available. lebih senang begini. saya tunggu orang pinang lepas tu kawen.

    ReplyDelete
  27. single, tatau nak jawab apa hahaha :P ----->

    ReplyDelete
  28. @Siti Arfah bercinta lepas kahwin adalah yg terbaik...:)
    tp nka tahan nafsu tu susah la jugak kan..:P
    tgok org sm bercinta..:P

    ReplyDelete
  29. @munirah itu la...sepatut nye kemanisan bercinta lepas kahwin tuh...la dirasai...hurmmm tp susah nak dapat KEMANISAnYE kalu sblm kawin dah tau semua...

    ReplyDelete
  30. @~~Amny Sya~~ hahah same la ngan saye...TGGU ORG MSK MINAG JE LA>...:)

    ReplyDelete
  31. @Leeya Hezlin Nak menjaga tu lah susah nye...
    sebab sentiase ade orang ker-3...

    ReplyDelete
  32. @Ros Anisza hehee...itu la, selalunye mase bercinta ok jew kan..lepas bercinta sm nye tak ok...
    ade je yg tak kene...
    lepastu bosan...
    lepsatu....masing2 tarik diri...:)

    ReplyDelete
  33. @cik_zetty yer ke single neiwh...
    tetibe ramai pulak yang mengaku single...:P

    ReplyDelete
  34. entah la.. tak tau la apa nak kata... sebab saya ni pun single lagi... tak pernah couple2 ni... tapi kalau ikut pemerhatian, rasanya tak payah la couple2 tu... biasa tengok time couple ada yang pegang2, peluk2, dan macam2 lagi yang saya pernah dengar... pernah sekali tu ada seorang kawan tu putus cinta dah macam nak bunuh diri la, hilang semangat nak study la... macam2...

    lagipun pada pendapat saya kalau bercinta ni, lepas kahwin lagi best betul tak...?

    ReplyDelete
  35. terpulang pada diri masing2.....bagi Nad tak perlu nak ada gf@b....sebabnya bagi nad family lg penting....

    stju dgn kapel bila betul2 mampu untuk berkahwin...

    ReplyDelete
  36. @SheyPullbuat ap mw becinta..buang duit la pacik!

    ReplyDelete
  37. Sheypull = Tersgttt lah setuju. huhu. Moga Allah mmbantu driku ini. hehe

    ReplyDelete
  38. @TetikusMerahYES!!! bercinta lepas kawen je kan best..
    nak buat ape pun buat la...
    terigin nak bercinta lepas kawin...

    ReplyDelete
  39. @NURUL NADIAH MAMAThehhe thax nad sebab setuju....:)
    yg paling penting ilah keluarga...:)

    ReplyDelete
  40. @cikenta2 la pasal...buang duit satu hallagi..
    sian mak bapak bagi duit...
    blanje BF@GF

    ReplyDelete
  41. @Siti Arfahamin...moga ALLAH membantu diriku jua...:P

    ReplyDelete
  42. budak2 bercinta, pastu brangan nk kawen..spm pun x lepas lg tp da cinta cintun..hehehe

    ReplyDelete
  43. hahaha..a'ah la dh jd trend. mcm semua org pn kene couple. yelah bile kte jwb xde bf then sape yg tanye tu mesti buat muka pelek semacam. hurmm,, well ini influence drpd media massa rasenye, sbb asyik asyik filem cinta..cinta..cinta..dan cinta! jelak x??!! huisy sy jelak gile!! lg lg tv3 ahahahahaahahaa..

    ReplyDelete

Penafian: Kami tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang komen yang dipaparkan di ruangan komen yang kami sediakan dibawah. Sebaliknya ia adalah dibawah tanggungjawab anda sendiri. Namun kami berhak untuk menapis mana-mana komen yang berbau hasutan, lucah, kata-kata kesat atau sebagainya yang dirasakan tidak sesuai.