kuasa Ayat Al-Kursi

 


salam kepada pembaca2 sekalian..ingin saya berkongsi kepada semua atas hikmah jika kita mengamalkan Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis yang sahih dan benar, iaitu :


1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.
Subhanallah. ..sungguh besar maknanya bagi 1 surah yang pendek...insyaALLAH mari la kite selalu amalkan nya...semoga apa yang saya sampaikan ini diberkati oleh ALLAH..yg baik dtgnya dari ALLAh yang buruk itu dtg dari diri saya sendiri....maafkan jika tersalah

SheyPull

Seorang jurutera disalah sebuah syarikat swasta yang terkemuka. Sangat pemurah untuk berkongsi segala cerita suka dan duka di dalam blog ini.

7 comments:

 1. huhuh... that one of the kebesaran kalam allah..:).. humm.. nice!!:)

  ReplyDelete
 2. 2 lah x sangka kan..:)
  ayat yg begitu pendek membawa hikah yg cukup besar..:)

  ReplyDelete
 3. salam. Syukran atas peringatan..
  ^_^

  ReplyDelete
 4. tengs pul bab share...
  insya-Allah cepet amalkan..
  heheee

  :))

  ReplyDelete
 5. SAYA RESPEK LAH PEMILIK BLOG NI..BAHAN2 CERITA YANG DILETAK SEMUA MENARIK

  ReplyDelete

Penafian: Kami tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang komen yang dipaparkan di ruangan komen yang kami sediakan dibawah. Sebaliknya ia adalah dibawah tanggungjawab anda sendiri. Namun kami berhak untuk menapis mana-mana komen yang berbau hasutan, lucah, kata-kata kesat atau sebagainya yang dirasakan tidak sesuai.