Telefon pintar punca sakit tengkuk dan jari yang kronik ?


 
Korang nak jugak pakai Iphone, Samsung, Tab la ape la kan. 
Korang bace la nie.
Makin canggih alat tu, 
makin azab la korang...

 LONDON: Pengguna telefon pintar dan komputer tablet kini dilaporkan mula mengalami masalah dikenali high-tech blues berikutan meningkatnya kecanggihan teknologi yang menyebabkan kesakitan termasuk sakit leher hingga kepada kecederaan ibu jari.

Pakar kesihatan di Britain memberi amaran kecederaan itu berpunca daripada penggunaan skrin kecil dalam tempoh terlalu lama dan menaip dengan papan kunci yang kecil.
 

Kecederaan itu menjadi menjadi semakin kerap berlaku kerana alatan berteknologi tinggi menjadi semakin popular.

Semakin ramai penduduk Britain menggunakan telefon pintar kerana ia didapati lebih mudah untuk dibawa untuk melayari internet berbanding membuat panggilan telefon. 
 
Berdasarkan satu kajian pendapat yang dibuat oleh YouGov baru-baru ini, sebanyak 44 peratus penduduk di Britain menggunakan telefon bimbit mereka untuk aktiviti lain berbanding membuat panggilan iaitu antara 30 minit dan dua jam sehari. Kajian berkenaan dilakukan terhadap 2,034 pengguna dewasa pada bulan September. – AFP 



Lepas nie orang Malaysia pulak ade sakit mcm tu.
Ape pun, ape yang korang pakai jgn nak taksub sgt
pakai sekejap2 sudah..
jgn la dok on9 24 jam :)
tak mendatangkan  faedah pun...^_^ 


sumber : Berita Harian

SheyPull

Seorang jurutera disalah sebuah syarikat swasta yang terkemuka. Sangat pemurah untuk berkongsi segala cerita suka dan duka di dalam blog ini.

27 comments:

  1. lepas nie sila lupakan samsung galaxy S2 yer......=p

    ReplyDelete
  2. kita pakai hp cap ayam...lagi syiokk

    ReplyDelete
  3. yelah2....org tu nak sgt beli kan...tunggu masa je kan??? haha

    ReplyDelete
  4. @Anonymous
    tak jadi beli la, nak paki fon buruk je...

    ReplyDelete
  5. @SheyPull

    ok la...kenal x saya???haha

    ReplyDelete
  6. @Anonymous
    ok FIne kenal sgt..name Anonymous kan...

    ReplyDelete
  7. ha???x kenal la tue..=p
    rugi lar~~~~

    ReplyDelete
  8. @Anonymous
    ok xpew2....i try to find out..ASE NYE DAH KENAL...

    ReplyDelete
  9. cari la~~~~~~kalo dpt inform saya k! =p

    ReplyDelete
  10. cantik la background tuh....heee....

    ReplyDelete
  11. @haniekunie

    Lepas nie pegang mousepad lak...hehehe

    ReplyDelete
  12. @Anonymous Berjam saye buat tau benda neiwh....

    ReplyDelete
  13. ye ke...nice2....great job!maaf la kalo komen sy menyebabkan awak wat berjam2 utk ubah...=(

    ReplyDelete
  14. wahhh..
    bolat nset cikai jer.. yg gelungsur2 tu.. haha
    tgguu scandal shey pul bgi jer.. ^^

    ReplyDelete
  15. @Anonymous
    Ehb xde hal lah awk, itu la yg bgus...:)
    sy memnag nak repoun dari org pun tentnag blog nie....
    baru la lebih maju,.,,,

    ReplyDelete
  16. @CekbOlat-bOlat
    Eh asal org lak kn bagi? isk2...
    sesdap je ek...
    <--xde duit..pun pai enset cikai..

    ReplyDelete
  17. ok aku sokong. sbb lately mmg bangun pagi aku sakit leher... hmm... tp sayang pulak nak buang samsung aku... hehe

    ReplyDelete
  18. @Farrah yong

    Untungla dah jadi RETIS..:P
    tp seriusly bangga ade RETIS komen..:P

    ReplyDelete
  19. @LUTFI SYAFIQ
    Der meh uang dalam TONG SAMPAH bilik aku :P

    ReplyDelete

Penafian: Kami tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang komen yang dipaparkan di ruangan komen yang kami sediakan dibawah. Sebaliknya ia adalah dibawah tanggungjawab anda sendiri. Namun kami berhak untuk menapis mana-mana komen yang berbau hasutan, lucah, kata-kata kesat atau sebagainya yang dirasakan tidak sesuai.